Otizm

13 Mayıs 2020|#ögb, #otizm, #özelgereksinimlibirey


OTİZM  NEDİR?  

iletişim ve sosyal etkileşim sorunları, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan bir rahatsızlık olup ömür boyu devam eden bir gelişim bozukluğudur. Yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır.

OTİZM’E NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik nedenli gelişimsel bir beyin hastalığı olarak kabul edilmektedir.

Hamilelikte annenin kullandığı ilaçlar,stres,radyasyon,doğum travmaları,prematüre doğma, ensefalit denen beyin iltihabı gibi bazı durumlarda ve ileri baba yaşı otizm gelişme riskini arttırır.

OTİZM SIKLIĞI NEDİR? 

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri tarafından finanse edilen ve sekiz yaşındaki 300 bini aşkın çocuğa otizm taraması uygulayan bir takip sistemi olan Otizm ve Gelişim Yetersizliklerini İzleme Ağı (Autismand Developmental Disabilities Monitoring Network) tarafından iki yılda bir yayınlanan rapora göre 2014 yılında 59 çocuktan birine otizm spektrum bozukluğu (OSB) teşhisi konuldu. Bu oran 2012 yılında 68 çocuktan biriydi.Erkeklerde kızlara göre daha çok görülmektedir.

OTİZMİN BELİRTİLERİ:

1. Geç konuşma

2. Başkalarıyla göz teması kuramama

3. Adını söylenince tepki vermeme

4. Söylenenleri duymuyor gibi davranma

5. Takıntılı hareketler yapma

6. Robotik ve ekolali konuşma

7. Gözlerin bir noktaya takılıp kalması

8. Aşırı düzen alışkanlıkların değişmesine tepki verme

9. Sarılma ve kucaklanmaya isteksizlik

10.Yaşıtlarına ilgi göstermeme

11.Hep aynı oyuncaklarla oynama

12.Dönen eşyaları uzun süre izleme

13 Ritim ve sesli aletlere ilgi duyma

14.Kişilerin ses tonu kelimeleri ile konuşma

15. Ben sen o zamirlerini kullanmama

16.İlgisini çeken bir konuda, yetenekli olma ve geliştirile bilme

17.Aşırı duyusal duyarlılık koku, ses, tat

OTİZMİN TANISI, EĞİTİMİ İÇİN DANIŞILACAK UZMANLAR:

1. Çocuk ve Ergen Psikiyatristleri

2. Çocuk Doktorları Pediatristler

3. Aile Hekimleri

4. Çocuk Nörologları

5. Çocuk Gelişimciler

6. Dil ve Konuşma Terapistleri

7. Özel Eğitimciler

DEĞİŞİK TİPLERİ VAR MI? Otizm dereceleri 3 farklı şekilde görülmektedir.

Otizm

Buna bazen “klasik” otizm denir. “Otizm” kelimesini duyunca çoğu insan böyle düşünüyor. Otistik bozukluğu olan kişilerde genellikle önemli dil gecikmeleri, sosyal ve iletişim sorunları ve sıra dışı davranışlar ve ilgi alanları vardır. Otistik bozukluğu olan birçok kişi de zihinsel engellidir.

Asperger Sendromu

Asperger sendromu olan kişilerde genellikle daha hafif otistik bozukluk belirtileri vardır. Sosyal zorlukları, sıra dışı davranışları ve ilgileri olabilir. Ancak, genellikle dil veya zihinsel engellilik sorunları yoktur.

Yaygın Gelişimsel Bozukluk

Buna bazen “atipik otizm” veya PDD-NOS denir. Otistik bozukluk veya Asperger sendromu için bazı kriterlere uyan, ancak hepsine uymayan kişilere atipik otizm teşhisi konulabilir. Bu insanlar genellikle otistik bozukluğu olanlara göre daha az ve daha hafif semptomlara sahiptir. Belirtiler sadece sosyal ve iletişim sorunlarına neden olabilir.

OTİZMİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ:

En büyük unsur erken teşhistir. Erken teşhis ile pozitif sonuçlar elde edilebilir.Otizm etkilerinin yoğunluğu çocuklarda değişiklik gösterdiğinden tedavi ve eğitim stratejileri ona göre desenlenir.

Tedavi sonrası ortaya çıkan bulgular göstermektedir ki kişiye özel bir eğitimle otizmli çocuklar tedaviye daha iyi reaksiyon vermektedir.

Eğitimde aile mutlaka aktif rol almalıdır. Otizmli çocuğa iletişimsel, sosyal ve davranışsal anlamda uyum sağlayıcı yöntemler uygulanmaktadır. Davranışsal eğitim yöntemi ile iletişim becerilerini geliştirmek sosyal becerilerini geliştirme çalışmaları ile toplumun içine katılım sağlanabilir.

OTİZMLİ BİR ÇOCUĞA SAHİP OLMAK:

Aile ilişkilerinin tamamen değiştiği bir durum olan otizmli bir çocuğa sahip olmak ailelerin zaman zaman duygusal maddi ve psikolojik anlamda sıkıntılar yasamasına neden olur. Anne baba için güç bir durum olabilir. Kabul edilmesi zor olabilir. Uzmanlardan alınan sosyal destek çok önemlidir. Sosyal destek ebeveynleri ve otizmli çocukları bulundukları duruma uyum sağlamalarını kolaylaştırır. Tamamen ebeveynlerine bağımlı olan otizmli bireyler için ebeveynlerinin gelecek kaygısı yoğundur.

· risgurkas.com: http://barisgurkas.com/otizmli-cocuklar-cok-mu-zeki/

· purtukal.com: https://purtukal.com/hastaligi/otizm-zeka-geriligi-midir.html. Sağlık bakanlığı halk Sağlığı genel Müdürlüğü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir