1 yıla neler sığdı

9 Kasım 1. kuruluş yıldönümümüzdü. Şöyle geriye baktığımızda 1 yıla neler sığdırmışız. Kısıtlı kaynaklara, pandemiye rağmen isteyince neler yapılabiliyormuş…

Simbiyoz Aktivite, Türkiye’nin Bursa ilindeki ilk sosyal girişimcilik merkezi olarak 9 Kasım 2019 tarihinde kuruldu.

Simbiyoz Aktivite tarafından gerçekleştirilen ana faaliyetleri özetlersek:

-Sosyal girişimcilik ekosistemi ile kapasite geliştirme faaliyetleri,
-Bir gönüllüler komisyonu oluşturularak gönüllü programlarının sayısını artırma
-Sosyal girişimciliği daha iyi anlamak ve işbirliği yapmak için ulusal ve uluslararası kuruluşlarla ağ kurma
-Yerel ekosistem oluşturmak için üniversite, belediye ve diğer dernek ve vakıflarla ağ kurma
-Zihinsel engelli gençlik faaliyetlerinde işbirliği yapmak için diğer derneklerle ağ kurma

Bu kapsamda her bir konuyu açacak olursak,

1-Sosyal girişimcilik için eğitmen ve mentor yetiştirme programı,
BEBKA (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı) tarafından verilen teknik destek projesi ve Bursa Teknik Üniversitesi işbirliği ile bölgemizde 23 sosyal girişimci eğitmen ve mentor yetiştirildi.

2-Zihinsel engelli gençlerin rekreasyon faaliyetleri,
Üniversite öğrencileri ve zihinsel engelli ikinci kademe okulları ile orff müzik metodolojileri öğrenimi, barbekü partisi, yılbaşı partisi, engelli gençler ve ebeveynleri tarafından yapılan ürünlerle ticaret merkezi kermesi üzerine atölye çalışması

3-Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) oyun geceleri “Geleceğinizle Oynayın”,
SKA hedeflerini alt hedefleriyle daha iyi anlamak için bir kutu oyunu aracı, Simbiyoz Aktivite Merkezi yöneticileri ve gönüllüleri tarafından tasarlandı. Bu oyunda, oyuncular takımlara ayrılır ve her takım bir kart alır ve her SKA ile ilgili yerel sorunları kendi üzerinde tartışır. Bir çözüm kartı seçer, etkisini ve bu etkiyi ölçmek için KPI’sını tanımlar. Fikirlerini diğer takımlarla işbirliği yaparak geliştirir ve oyun sırasında sosyal içerme anlayışını içselleştirir.

4-İTÜ Çekirdek incubee (İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından organize edilen tohum seviyesi girişimler için prestijli girişim kuluçka), melek yatırımcılarla ağ kurmak ve mentorlarla çalışma başlatmak için kapsamlı bir kıyas çalışması gerçekleştirildi.

5-Farklı sosyal program sahipleri tarafından düzenlenen Coronathon, Hack the Crisis, EUsVersusVirus, Hack the Break ve Covid-19 Hackathon’da uluslararası çevrimiçi hackathonlara katılım ve mentorluk desteği sağlandı.

6-“Bambu Online Yaz Şenliği” nde SKA ve sosyal girişimcilik konusunda eğitim verildi.
Bambu Gönüllü Eğitim Platformu, sosyoekonomik durumu uygun olmayan öğrencilere canlı, bire bir ve ücretsiz eğitim desteği sağlayan bir eğitim platformudur. Simbiyoz Aktivite olarak Bambu Gönüllü Eğitim Platformu’nda düzenlenen online yaz festivalinde 14-17 yaş arası gençlere ücretsiz sosyal girişimcilik ve SKA farkındalık eğitimi verdik.

7-Sosyal medyada sosyal girişimcilik konuşmaları
Sosyal girişimcilik konusunda farkındalık yaratmak ve izleyicileri sosyal girişimlerin parçası olmaya motive etmek için Türkiye’nin her yerinden 20 sosyal girişimci ile instagram ve Simbiyoz Aktivite Youtube kanalında 20 farklı görüşme gerçekleştirdik.

8-Covid-19 nedeniyle karantina sürecinde yaşanan ev sorunları hakkında tasarım odaklı düşünme eğitimi ve Hackathon
3 günlük eğitim ve hackathon’un ilk gününde Tasarım Odaklı Düşünme eğitimi verildi. 2. gün eğitim alan ekipler, pandemi sürecinde evde yaşadıkları sorunlarla ilgili projeleri ile çalıştılar ve mentorluk hizmeti aldılar. Son gün sunumlar yapıldı ve ödül töreni yapıldı. Toplam 1 eğitmen, 5 mentor ve 16 öğrenci, sosyal girişimci ve engelli aileleri katıldı.

9-Youtube kanalında zihinsel engelli çocukların ve ebeveynlerinin karşılaştığı farklı sorunlara odaklanan Engelliler Haftası web semineri dizisi. / Üniversiteden farklı uzmanlar, dernekler konuşmacı oldu

10-Healtech Health Innovation Dijital Platform Mentorluğu
Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Metropolis Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Sağlıkta İnovasyon Programı ve Dijital Platform üzerine ortaklıklar oluşturduk. İlk etkinlik bir hackathon oldu ve 4 takım için mentorluk üstlendik ve sosyal çevrimiçi kuluçka programımızda kuluçka girişimcimiz olmaları için final jürisinde 5 takımı ödüllendirdik

11-Müzikist Doğa Festivali Sponsorluğu
Müzisyenler Derneği tarafından düzenlenen Doğa Müzik Festivali’ne zihinsel engelli gençleri ve ebeveynlerini bir araya getiriyor ve sosyal medyada görünürlüğünü artırmak için işbirliği yaptık.

12-Kırsal kesimdeki kadınlarla örgü atölyesi
19 kadın güçlendirme derneği ile işbirliği içinde Bursa’nın farklı kırsal köylerinden 65 kadına Simbiyoz Aktivite merkezimizde oyuncak bebek üretimi ve ihracatı konusunda eğitim verildi.

13-Bursa’da kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) geliştirmek için büyük bir tekstil sanayi şirketi ile işbirliği içinde kurum ArGe personeli ve zihinsel engelli gençlerle dokuma tekstil atölyesi gerçekleştirdik.

14-Çağdaş Yaşamı Destekleme Organizasyonu Deniz Yıldızı Projesi ile üniversite öğrencilerine proje yönetimi eğitimi verdik

15-Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Eğitmenler ve mentorlar eğitim programı için Teknik Destek Hibesi kazandık.
16-İstanbul Kalkınma Ajansı (ISTKA), Healtech Health Innovation hibe programı ortaklığı gerçekleştirdik.
17-İTÜ Çekirdek (İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından organize edilen tohum seviyesi girişimler için prestijli girişim kuluçka) express kuluçka girişimcisi olduk.

18- Dijital dönüşüm, AR/VR, Arduino, mathlab, çocuklar için felsefe, büyükler için felsefe, gönüllülük, ekoprint, etkili konuşma teknikleri, maker hareketi, yoga, dans,zeka oyunları, orff müzik eğitimi, e-kpss hazırlık eğitimleri, amigurimi, şiş örgü bebek atölyeleri, gerçekleştirdik.

19- Bağışlar ile 602 kitaplık bir kütüphane kurduk ve gönüllülerimizin gerçekleştirdiği bir yazılım ile ödünç sistemi oluşturduk.

20-Kapitalizm 2.0 ve Sosyal Girişimcilik kitabının yazarı ile imza günü ve söyleşi gerçekleştirdik

21- 2 ayrı grup kitap klübü üyeleri ile Covid 19 öncesi düzenli okuma etkinlikleri yaptık halen online kitap okuma klübümüz okuma ve paylaşıma devam ediyor.

22- 2 hafta doğu karadenizdeki 8 üniversitede girişimcilik günlerinde toplam 300 kişiye sosyal girişimcilik, BM sürdürülebilirlik amaçları, engelli sorunu ve mimari çözümler konusunda söyleşilerde bulunduk. 2 kez BTÜ de girişimcilik konulu sohbetlerde aynı konularda konuşma yaptık. Uni4society, ENET, Bidestekol, GDG WTM, UÜ öğrenci toplulukları, BEBKA Sosyal Girişimcilik webinarı gibi etkinliklerde konuşmacı olduk.

23- 3 kez 2 şer hafta toplam 60 kişiye sosyal girişimcilik eğitimi verdik. 3 kez toplam 35 kişiye tasarım odaklı düşünce eğitimi verdik.2 kez toplam 20 kişiye proje yönetim döngüsü eğitimi verdik

24-Gönüllü grubumuz 3D yazıcı ile hem pandemide sağlık çalışanlarına maske üreti ağlarını destekledi; hem doğuştan 2 kolu olmayan 12 yaşındaki bir kız çocuğa protez Robtel projesi ile kol ürettik; hem de üniversite öğrencilerine teknofest yarışması için uçak kanatı ürettik ve ödevleri için yazıcımızı kullandırdık.

25-Kuluçka girişimcilerimize 54 saat girişimcilik, finans, pazarlama, dijital pazarlama, marka tasarımı, pitch desk, tasarım odaklı düşünme, stratejik yönetim, hukuksal süreçler ve iş kurma eğitimleri verdik

26-Toplam 45 kişilik kuluçka mentorlerimize uygulamalı mentorlük eğitimini 5 grup halinde 6 şar saat verdik

27-UÜ öğrencilerine liderlik eğitimini seçmeli ders olarak verdik

28-BTÜ C-Arf otonom arç grubu ile özel gereksinimli gençlerimiz ortak bir paylaşım etkinliğinde karşılıklı gerçekleştirdiklerini paylaşıp arcı kullandıkları bir deneyim günü gerçekleştirdik.

29-Toplam 15 adet sosyal fayda odaklı proje dosyası hazırlayarak farklı kurumlara başvurduk

30- Son iki ayda toplam 3 özel gereksinimli gencimizi istihdama kazandırdık.

31- Simbiyoz Store e ticaret sitemiz üzerinden sosyal fayda odaklı kurumların ürünlerini satışa sunduk.

32-Kermeslerde gönüllülerimizin el ürünlerini sergileyerek tanıtıp gelir elde etmeye katkıda bulunduk.

33-Fongogo cansuyu projesinde ve Özel günler için sanal tebrik kartları ile derneğimize katkı sağlayacak bağışlar için çalıştık.

34-Yakın zamanda sağlıklı beden, bilinçli cinsellik” projemizi zihinsel engelli gençler ve ebeveynleri ile üniversiteli gençlere yönelik BTÜ Toplum Gönüllüleri öğrenci topluluğu işbirliğinde gönüllü psikoterapist, tıp doktoru,cinsel terapist söyleşileri ile hayata geçirdik.

35-Global girişimcilik haftası kapsamında ve 25 kasım 12 Aralık aktivizm günleri kapsamında engelli sorunu, gönüllülük, sosyal girişimcilik konularını farklı açılardan ele alan birçok etkinliği ekosistem paydaşlarımız, gönüllülerimiz, destekçilerimizle hayata geçirdik.

Yeni dönemde ise

36- İşkur desteği ile özel gereksinimli bireylere istihdam yaratacak bir proje için çalışmalar yapacağız.

37- BursaTTO- Yıldırım Belediyesi ve Simbiyoz Aktivite ortaklaşa kırsalda kadını güçlendirecek pojeler hayata geçirmek için yurtdışından partnerlerimiz de dahil ederek çalışyoruz.

38- Mentorlerimizle 15 günde bir paylaşım etkinliklerimiz devam edecek.

39- Muhtarlar grubu ile paylaşımlı projeler tasarlıyoruz.

40- Sosyal hizmetler il müdürlüğü kadını güçlendirme dairesi çalışanları ile kadın kooperatifçiliği üzerine çalışma gruplarında yer alıyoruz.

40- E-gönüllü, BiDestekol, Önemsiyoruz, Open Joon, Pin Going, Pulsec, İki Kitap Yayınevi, Uluslarası Sosyal fayda derneği ve sosyal girişimleri ileve NDİ projesi kapsamında yerel yönetimler ve derneklerle, Ulusem ile işbirlikleri içerisinde çalışmalar gerçekleştireceğiz.

41- Engelli gençlerimizin aileleri vefat ettikten sonra kendi kendilerine yeterek hayatlarını idame ettirecekleri Yaşam Köyü Projemizin 1. etabının fizibilite çalışmaları ve arsa arayışımız devam ediyor.

41 kere maşallah ! Tüm bu çalışmalarda görev alan paydaşlara, destekçilerimize,dernek üye ve gönüllülerimize teşekkür ederiz. Birlikte filizleniyoruz !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir